Cep telefonu ekranı tamiri ve değişimini kendi oluşturacağınız tamir merkezinde yapabilirsiniz.
Cep telefonu tamirini, kendi tamir merkezinizde yapabilirsiniz. Tamir Akademi ile alacağınız eğitimler sayesinde tamir işlemini profesyonelce gerçekleştirirsiniz.
Modern bir kabus: Günlük hayatımızın neredeyse her anında telefonlara ihtiyaç duyarız ve bazen dalgın bir anımızda, telefon elimizden kayıp düşebilir.
Bu halde gördüğünüz telefonunuz için canınız sıkılabilir ve bir cep telefonu tamir işleminin oldukça uzun bir sürede tamir edebileceğini düşünürsünüz; fakat bunu değiştirebilirsiniz.
Bütün telefonlar birbirinden farklıdır; ama ekran tablası veya asıl LCD/OLED ekranı olarak adlandırılan dokunmatik algılama bileşenleri birçok parça için aynı olarak kullanılmaktadır.
Kırık bir ekran genelde gökkuşağı gibi bir görüntü verir ve bu şekildeki ekran tamamen çalışmaz durumdadır. Çatlamış tabla ekranı ise kesik çatlaklar şeklinde gözükür ve kötü görünmesine rağmen çalışmaya devam eder.
1 . Şimdi çatlamış bir HTC Desire S dokunmatik ekranını değiştireceğiz. Görünüm olarak bütün telefonlar aynı olmasa da yapısal diğer modellerle olarak aynı yapıdadırlar. Bu tamir uygun araçlar ile yaklaşık 35 liraya mâl olur. Ayrıca boyutları 4-7 arasında değişen bir tornavida takımına (ideal olan Torx) ihtiyaç duyacağız.
2 . Öncelikle çalışma alanımızı temizliyoruz ve ortamı ışıklandırarak iyice aydınlık bir hale getiriyoruz. Kapağı, dış kaplamaları, sd-sim kartlarını, batarya ve telefonun koruma bölgelerini çıkarmak ve sökmek için çok küçük parçalarla çalışacağız.
3 . HTC Desire S için dört boyundaki 5 Torx tornavidasıyla pil kapağının etrafındaki vidaları sökerek başlıyoruz. Cep telefonunu sökerken bir şüphe durumunda kalmamak için her aşamada telefonun fotoğrafını çekerek, parçaların nerede olduğunu kolayca hatırlarsınız.
4 . HTC Desire S oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve açma plastiği ile sadece bir noktadan açılabilme özelliğine sahiptir. Açma plastiği ile kamera kapağını öncelikle açıyoruz. Bazı cihazların arka kapağının sökümü için ilk etapta komple sökülmesi gerekir ama burada gerekli değildir. Cihazımızın arka kamera kapağını sökerken, açma plastiğini köşeden değil; ortadan sökerek başlıyoruz ve köşeye doğru sürüklüyoruz. Köşeden başlamak telefonun kapağına zararlar verebilir.
5 . Şimdi, ortaya çıkan iki tane daha vidayı Torx 5 ile söküyoruz. Cihazın kapağının sökümü için arka tarafında görülen son iki bağlantı bunlardır.
6 . Artık, dikkatlice arkadaki metal şaseyi, ana telefon parçasından ayırabiliriz. Arkadaki baskılı devre kartını eğerken dikkatli olmanız gerekmektedir.
7 . Kapağı açtıktan sonra ortaya çıkan iki vidayı daha Torx 5 ile söküyoruz. Plastik bant açıklamalarını da aynı şekilde söküyoruz.
8 . Bu noktada; ekran elementlerini telefonun an parçasından ayırma üzerinde çalışacağız. HTC Desire S üzerinde içeriden gelen 2 tane şerit kablo göreceksiniz. Bunlar dokunmatik ekran bağlantı kablolarıdır. Açma plastiğini kullanarak bu bantı kaldırıyoruz ama tamamen sökmüyoruz. Ufak tornavida yardımıyla beyaz kilitleme parçasını yukarı kaldırıyoruz ve şeritleri kısmen söküyoruz.
9 . Şimdi ekran ve ana levhayı birbirinden ayırmak için bir engel bulunmamakta. Birçok tablet ve telefonda olduğu gibi, bu iki parça birbirine yapıştırılmış vaziyettedir. Açma plastiğini kullanarak bu yapıştırıcıyı kenarlardan sökmeye başlıyoruz. Bu iki parça birbirlerine yapıştırıcı ile bağlı olduğundan, bu kısım zaman alabilir, sabırlı ve dikkatli olmamız gerekmektedir.
10 . Açma plastiğiyle birbirinden ayırdığımız bu iki parçayı dikkatlice açıyoruz. Ekran kablosunu ana levhadan ayırıyoruz.
11 . Şimdi cep telefonu tamir işleminin en zor bölümüne geçiyoruz. Bir yapışkan conta, ekran şasesi ve tablasını birbirine bağlar. Bu yapışkanın, açma plastiği ile ekranın birbirinden ayırılması için ısıtılması ve gevşetilmesi gerekmektedir. Saç kurutma makinesi ile bu ısı verme işlemini geçekleştirebiliriz. Çok fazla ısı vermek ekran zarar verir. O yüzden burada yapılması gereken merkeze değil sadece köşelere ısı vermektir. Bunun için sıcak hava tabancası da kullanabilirsiniz; fakat çok dikkatli olmanız ve en düşük ısıda çalıştırmanız gerekmektedir.
12 . Tabla ve ekranı birbirinden ayırma işlemine en alttan veya en az kırık olan bölgeden başlayabilirsiniz. Açma plastiğini kullanarak birbirine ne kadar yapışık olduğunu test ediyoruz, eğer lazım olursa tekrar ısıtıyoruz ve sonraki bölgeye geçip tekrar deniyoruz. Bu süreç biraz zaman alabilir ama eğer contayı tutabilirseniz bir sonraki adımda size zaman kazandıracaktır.
13 . Kırık parçayı tamamen telefondan ayırıyoruz. Yeni tabla içini diğer taraftaki bütün koruyucu filmleri sökünüz. Alt taraftan dikkatlice ve yavaşça tabla şeridini besleyin. Yeni tablayı sıkıca ekrana iterek yapıştırın ve yapıştırıcının iyi tuttuğundan emin olun. Ekranın arkasını şerit ile destekleyin ve geldiğimiz yolların tersine tekrar telefonun parçalarını ve vidalarını birleştirin.
14 . Telefonun açma düğmesine basarak açınız ve tamir ettiğiniz telefonu kullanmanın tadını çıkarın. Cep telefonunu kendi oluşturduğunuz tamir merkezinde tamir ederek iş hayatınızda kolaylık yaratın veya cep telefonu tamiri ile kariyerinizde yeni bir sayfa açın.
Tamir Akademi ile alacağınız eğitimler sayesinde cep telefonlarını profesyonel bir şekilde tamir etmesini öğrenirsiniz. Cep tamiri ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız Tamir Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.
Kaynak:Techradar